Aankoopkeuring

Waarom een aankoopkeuring?

De Wet op de Productaansprakelijkheid geeft aan, dat de koper van een boot een onderzoekplicht heeft voor mogelijke gebreken. De koper heeft de plicht hem bekende gebreken te melden. Makelaars van jachten hebben dit meestal opgenomen in verkoop / koop overeenkomst en de koper kan daarop een beroep doen. (voorbehoud) Een keuring voor de oplevering van de boot voorkomt problemen of een vervelend juridisch conflict tussen koper en verkoper na de definitieve oplevering. Daarnaast geeft de keuring voor de koper een duidelijk inzicht in de conditie van de boot en het onderhoud op korte- en lange termijn: vandaag de dag belangrijk om verantwoord te investeren in een boot.

Wat houdt de bootkeuring in?

Wat zijn de inspectiepuntenEen aankoopkeuring bestaat uit een uitgebreide conditiekeuring van de boot op ruim 250 inspectiepunten waarbij de onderdelen van het schip worden beoordeeld op gebreken, conditie, veiligheid, achterstallig en toekomstig onderhoud. De keuring omvat ook een proefvaart met de boot, waarbij de motor en de instrumenten worden beoordeeld. Bij twijfel aan de conditie van de motor kan een olieanalyse worden geadviseerd of een extra compressietest.

Voor zeilboten worden daarnaast ook de tuigage en de zeilen geinspecteerd, voor zover zichtbaar.

Een conditiekeuring duurt drie tot vier uur en neemt dus een hele ochtend of middag in beslag.

Waarderingswijze per onderdeel

Alle geïnspecteerde onderdelen worden beoordeeld op een vijfpuntenschaal: Goed; Ruim Voldoende; Voldoende; Matig en Slecht. De definitie / betekenis van deze beoordelingen per onderdeel worden duidelijk aangegeven in de rapportage.

Conclusie direct na de aankoopkeuring

Elke aankoopkeuring wordt afgesloten met een persoonlijk gesprek, waarin de conclusie per onderdeel wordt besproken. De Wezenlijke Gebreken worden doorgenomen en daarnaast worden aanbevelingen en adviezen gegeven. U bent dus direct na de keuring op de hoogte van de conditie van de boot.

Rapportage

Het keuren van de boot wordt afgesloten met een persoonlijk gesprek, met daarin uitleg van de conclusie direct na de uitgebreide inspectie.

De standaardrapportage wordt met foto’s per mail/ PDF zo snel mogelijk toegestuurd aan de opdrachtgever.

Het uitgebreide rapport over de keuring van de boot bevat:

  • de specifieke scheepsgegevens
  • inspectie beoordeling per onderdeel / groep
  • constructieve / conservering aspecten
  • eventuele technische gebreken aan de boot
  • beschrijving van de algemene staat van de boot
  • conclusies over de wezenlijke gebreken
  • adviezen over onderhoud korte- en lange termijn
  • adviezen over schip en installaties bij gebruik

Het rapport kan zeer goed worden gebruikt voor acceptatie bij de Verzekeringsmaatschappijen: het geeft duidelijkheid en voorkomt misverstanden bij mogelijk later opgelopen schade.

De keuringsrapporten van Dros Nautic worden door Verzekeringsmaatschappijen in Nederland, maar ook in het buitenland geaccepteerd en gewaardeerd als deskundige en volledige rapporten.

Indien gewenst worden ze in het Engels opgesteld.

Wilt u een aankoopkeuring?

Voor een onafhankelijke, uitgebreide Aankoopkeuring of een Taxatie van het schip dat u op het oog hebt, belt (of een sms) u met Rob D. Dros 0031(0)6 22 48 04 32. Of u stuurt een e-mail naar rob@drosnautic.nl. Een afspraak kan doorgaans binnen een paar dagen of week worden gemaakt.